Seminar - Biti svjestan

 
Svi mistici i duhovnjaci govore o istom "čovjek ima mogućnost biti svjestan ili nesvjestan, živjeti budan ili živjeti i spavati". Ovakve izjave pobuđuju zbunjenost u nama jer prvi puta možda stvarno svjesno čujemo kako nam neko govori da živimo spavajući. O čemu oni u stvari govore kada govore o buđenju. U jogijskoj znanosti govore kako smo manje od 1% budnog vremena svjesni onoga što se događa u nama, a koje je pod utjecajem naših misli ili izravnog djelovanja okoline na nas. Biti svjestan sebe znači povećati svjesnost, preciznija riječ bi bila, postati pažljiviji na ono što se događa u nama i kako utjecati na psihofizičko stanje bilo da je uzrokovano unutarnjim ili vanjskim događajima.

 

 

Svrha svjesnosti.


Sve što mislimo i radimo podiže našu svijest i taj proces se ne može zaustaviti, ali se može ubrzati. Ubrzavati svjesnost počinjemo onog trenutka kada više ne možemo slušati kako nam drugi govore kako se mi osjećamo. Mi smo do tog trenutka bili samo subjektivan promatrač dok osobe koje nam govore koliko nas nešto na primjer boli sebe proglašavaju objektivnim promatračem, a u stvari te iste "objektivne osobe" nikako ne mogu znati količinu naše boli. Svrha buđenja je stjecanje znanja o zbivanja biokemijskih procesa u nama, upravljanjem psihofizičkog zdravlja i stjecanje znanja o nama.

 

 

Kako to postići.


Svi mistici će reći, odbaci sve, sve što si do sada naučio, odbaci sve što te skreće s puta. Ne u doslovnom smislu riječi jer je to nemoguće, odbacivanje je metafora. Da bi smo postali svjesni sebe sve što trebamo je postati promatrač. Promatrač kao što i sama riječ kaže, samo promatra bez prianjanja ili odbijanja inače smo stavili predrasudu ili biljeg, a to već stvara iskrivljenu sliku. Biti svjestan sebe znači, u jednom trenutku biti svjestan promatrača, promatranja i promatranog. Jednima se to čini jednostavno, drugima komplicirano da bi djelovalo, a sve što treba je malo vježbe i nakon nekog vremena od iskrivljene slike počet će se stvarati bistra slika. Najvažnija stvar u životu koju možemo napraviti za sebe je probuditi se i biti svjestan sebe.

 

 

Teme: